Emperador Titus
Biografia de Titus
El pla de Vespasià havia estat establir un poder conjunt Titus-Domicià, plantejat segons una minuciosa discriminació de potestats. Per aquesta raó s'havia facilitat la carrera de Titus en el referent a honors i dignitats i s'havia atenuat un tant la de Domicià, d'acord amb el criteri que cap ciutadà podia exhibir majors honors i mèrits que l'Emperador o el príncep designat com a futur Emperador. Per la seva part, Titus va mostrar major consideració cap al Senat de la qual havia mostrat el seu pare i un cert allunyament cap als funcionaris de carrera. El major mèrit de Titus en aquest sentit va ser poder continuar la política paterna llimant les seves asprors i enquadrant-se en l 'ambient burgès que personificava la dinastia i tenia la seva més clara representació al senat contemporani. Va mantenir el poder adquisitiu de la moneda, malgrat certes concessions a la necessitat de despeses sumptuaries, com la construcció de l'amfiteatre Flavi, o Coliseu, a Roma. Va facilitar amb certes contemporitzacions en matèria tributària l'obra d'urbanització que havia iniciat Vespasià a les províncies d'Occident, singularment a Espanya, amb la concessió del dret llatí. Va saber allunyar també les sospites que van afectar a Roma en cert moment respecte a les seves simpaties orientals. Va morir Titus en Rieti (antiga Reate) d'un accés febril .
Es va casar amb Arricidia en primeres núpcies. D'aquesta unió no va tenir descendència. Va casar més tard amb Marcia Furnilla, que va deure morir abans del seu ascens al tron. D'aquest matrimoni va tenir una filla, Julia, que va rebre el títol d'Augusta. Aquesta, sense drets de successió, va casar amb un nebot de Vespasià, Flavi Sabí.
Característiques de les emissions de Titus
El 23 de juny de l'any 79 va morir Vespasià i li va succeir el seu fill Titus que ja estava associat al govern i ostentava la VIII-IX tribunícia potestat i la XIV salutació imperatoria i el VII consolat. Les seves curtes sèries monetàries es classifiquen fàcilment per les magistratures imperials que figuren en les monedes i pels esdeveniments que commemoren. Roma és l'única seca, exceptuant alguns bronzes emesos en Lugdunum. El nom oficial és “Imp. Titus (algunes vegades abreujat T) Caesar Vespasianus Aug.”. Les primeres emissions continuen els tipus de Vespasià, però l'any 80 apareixen monedes a nom del seu germà Domicià, de Vespasià divinitzat i de Domitilla, la seva mare .
Els tipus essencials van ser en els denaris i auris al·lusius a les victòries militars en Britania i altres parts (captiu i trofeu), aprovisionament de gra (Ceres) o referents a la vinculació amb August (“Venus Victrix”); suposen una novetat la quadriga amb espigues com el de L.Aquilio Floro del 17 a.C. i capricorn i globus com en les monedes hispanes d'August; també captiu i trofeu per les victòries d'Agrícola, elefant per la inauguració de l'amfiteatre Flavi i una “supplicatio” per l'erupció del Vesuvi; finalment referències a déus com Júpiter, Ceres, Minerva, Neptú i Apolo amb els seus símbols. En el bronze tipus ordinaris com Annona, Felicitas, Pax, Roma, Spes i celebracions d'un “congiarium” o distribució de queviures al poble, “Pietas August” amb Titus i Domicià donant-se les mans com guardians de la pietat i “Provident.August.”; precioses representacions de l'amfiteatre Flavi amb la “meta sudans” i sestercis a nom de Domitilla sense el títol “Diva”, però amb la menció “memoriae”. El retrat de Titus es mostra amb dues fases diferents, la primera amb trets molt semblants al seu pare i la segona summament dulcificats. Titus “amor i delícies del gènere humà” va morir el 13 de novembre de l'any 81. Va encunyar denaris i dupondis a nom de la seva filla Julia amb Salus, Venus, Vesta, Ceres i Concòrdia i va restituir sestercis d'oricalc i dupondis i asos d'August, Agrippa, Tiberi, Drus, potser Livia, Neró Drus, Germànic, Agrippa, Claudi i Galba, però no de Cayo César ni Neró .
Llegendes de l'anvers
DIVO TITVS
IMPERATOR T CAESAR AVGVSTI F
IMP T CAESAR
IMP T CAESAR COS III
IMP T CAESAR VESPASIANVS AVG
IMP T CAES DIVI VESP F AVG P M TR P P P
IMP T CAES VESPASIAN AVG P M
IMP T CAES VESP AVG P M TR P COS VIII
IMP T CAES VESP AVG P M TR P P P COS VIII
IMP TITVS CAES VESPASIAN AVG P M
IMP TITVS CAE VESPASIANVS AVG P M
IMP T VESP AVG COS VIII
T CAESAR IMP COS III CENS
T CAESAR IMP COS IIII
T CAESAR IMP VESP
T CAESAR IMP VESPASIAN
T CAESAR IMP VESPASIANVS
T CAESAR IMP VESPASIANVS COS III
T CAESAR IMP VESPASIANVS COS VI
T CAESAR VESPASIANVS
T CAES IMP
T CAES IMP AVG F TR P COS VI CENSOR
T CAES IMP PON TR P COS II CENS
T CAES IMP VESP CEN
T CAES IMP VESP CENS
T CAES IMP VESP PON TR POT
T CAES IMP VESP PON TR P CENS
T CAES VESPASIAN IMP PON TR POT COS III CENS
T CAES VESPASIAN IMP P TR P COS II